Využití herních prvků ve výuce ekonomických předmětů - Bruknerová, Anežka (2025)
Diplomová práce se zabývá využitím herních prvků ve výuce ekonomických předmětů na střední škole. Cílem práce bylo ověřit, zda začlenění aktivizačních metod s herními prvky přispívá ke zlepšení kognitivních znalostí žáků, a to v souladu s úrovněmi Bloomovy taxonomie. Teoretická část práce shrnuje současné trendy ve vzdělávání, význam digitálních technologií a aktivizačních metod, přičemž zvláštní pozornost je věnována didaktickým, situačním a inscenačním hrám. Empirická část je založena na kvantitativním výzkumu, v rámci kterého byl realizován praktický workshop s názvem „Ekonomika v praxi“ s využitím herních prvků. Úroveň znalostí žáků byla měřena vstupním a výstupním testem, jejichž výsledky byly analyzovány pomocí párového t-testu. Výsledky ukazují, že zavedení herních prvků do výuky vedlo ke statisticky významnému zlepšení kognitivních znalostí žáků. Práce potvrzuje, že inovativní přístupy ve výuce ekonomických předmětů přispívají ke zvýšení efektivity vzdělávání a motivace žáků.