Účetní a daňové aspekty zaměstnaneckých benefitů pro pedagogické pracovníky a FKSP ve státní mateřské škole - Kosíková, Lucie; Čiperová, Lenka; Janhubová, Jaroslava, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá účetními a daňovými aspekty zaměstnaneckých benefitů a využitím fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP) ve státní mateřské škole. Cílem práce je analyzovat legislativní rámec, účetní zobrazení a daňové důsledky vybraných benefitů a zhodnotit jejich a využití v praxi. Teoretická část se věnuje vymezení veřejného sektoru, příspěvkových organizací a rozdělení vybraných zaměstnaneckých benefitů. Pozornost je dále zaměřena na FKSP, jeho právní úpravu, tvorbu a hospodaření s prostředky fondu. Následuje popis účetního zobrazení podle české legislativy a zhodnocení daňových dopadů pro zaměstnavatele i zaměstnance. Praktická část se zaměřuje na analýzu hospodaření s FKSP ve vybrané státní mateřské škole, včetně poskytovaných benefitů. Závěrem jsou diskutovány problémy spojené s využíváním fondu a navržena možná opatření ke zlepšení. Práce může sloužit jako podklad pro tvorbu rozpočtu a vnitřních směrnic k FKSP a dokazuje, že při úsporném nakládání s prostředky, lze i přes omezení rozpočtu efektivně podporovat celý kolektiv zaměstnanců.
Vedoucí práce: Lenka Čiperová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses