Vliv zdaňování sociálních dávek na ukazatele veřejných financí - Jiroušek, Lukáš; Pavel, Jan, 1978-; Bárta, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce hodnotí situaci zdanění sociálních dávek v EU a analyzuje jeho vliv na vybrané ukazatele veřejných financí v rámci zemí Evropské unie v letech 2019 a 2022. Cílem práce je identifikovat, jakým způsobem ovlivňuje zdanění sociálních dávek ukazatele, jako jsou daňová kvóta a objem sociálních dávek. Prostřednictvím regresní analýzy práce zkoumá vztah mezi zdaněním sociálních dávek a vybranými makroekonomickými ukazateli, přičemž výsledky potvrzují statisticky významný vliv zdanění dávek na celkovou výši daňové kvóty a objem sociálních dávek. Na základě provedené analýzy práce dospívá k závěru, že státy, které sociální dávky zdaňují, vykazují zpravidla vyšší daňovou kvótu a zároveň mají relativně vyšší podíl sociálních dávek na HDP.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses