Externality u daňových příjmů a výdajů v obcích - Klokočníková, Adéla (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na využívání daňových pravomocí obcí ve Svazku obcí Blatenska v období 2020–2023. Práce se soustředí na analýzu příjmů z daně z nemovitých věcí a místních poplatků a zkoumá, jak obce využívají své daňové pravomoci k ovlivnění příjmů. Analytická část porovnává příjmy na obyvatele a výdaje na veřejné služby mezi obcemi různých velikostí. Součástí analýzy je i zjištění případných externalit, tedy zda některé obce nesou náklady na služby, které využívají i obyvatelé okolních obcí. Výsledky ukazují, že obce spíše opatrně využívají své daňové pravomoci v oblasti daně z nemovitých věcí a místních poplatků, přičemž menší obce vykazují vyšší příjmy na obyvatele.