Odvody z dohod o provedení práce - Černá, Tereza; Vančurová, Alena, 1957-; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady plánovaných legislativních změn sociálního pojištění pro rok 2025 upravujících pravidla pro dohody o provedení práce. Dále pak zkoumá historický vývoj rozhodného příjmu pro účast na pojistném zaměstnanců na dohodu o provedení práce. V neposlední řadě přibližuje právní rámec dohody o provedení práce a její vznik, historický vývoj odvodů z dohod o provedení práce a zrušené legislativní novely sociálního pojištění, které měly vejít v účinnost počátkem roku 2025. Z výzkumu vyplývá, že rozhodný příjem pro účast na pojistném měl dříve vyšší hodnotu a někteří zaměstnanci proto kvůli výši čistého příjmu mohli být motivováni preferovat dohodu o provedení práce před pracovním poměrem. Legislativní novely sociálního pojištění, které byly zrušeny před jejich účinností mohly rapidně zvýšit náklady zaměstnavatele na pojistné. Lze jednoznačně tvrdit, že je pro zaměstnavatele nejvýhodnější transformování zaměstnanců pracujících na základě DPP na OSVČ. U zaměstnanců ovšem záleží na více faktorech.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses