Daň z nabytí nemovitých věcí - Chytková, Adéla; Slintáková, Barbora; Mareš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá dopadem zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v České republice za současného snížení limitu odpočtu úroků z úvěrů na bytové potřeby. Data pro analýzu byla získána prostřednictvím dotazníkového šetření provedeném mezi daňovými poradci, dále z rozhovoru s realitním specialistou a z veřejně dostupných databází. Výsledky analýzy ukázaly, že zrušení daně z nabytí nemovitých věcí vedlo krátkodobě k růstu počtu prodaných nemovitých věcí, avšak následkem bylo zvýšení jejich kupních cen. Snížení odpočtu úroků z úvěrů na bytové potřeby mělo největší negativní dopad na pořízení bytu v hlavním městě Praha, a naopak nejmenší v Ústeckém kraji. Dílčím cílem je zmapování transferových daní a daňových úlev na financování bytové potřeby v rámci členských zemí Evropské unie. Z průzkumu vyplývá, že 22 zemí má ve svých daňových systémech zakotveno zdanění úplatného převodu nemovitých věcí, a pouze v 8 zemích je možné uplatnit daňovou úlevu na úroky z hypotečního úvěru.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses