Spotřební daň na pivo a její vliv na cenu a spotřebu - Nguyen, Xuan Thanh (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem spotřební daně na pivo na jeho cenu a spotřebu, přičemž zvláštní pozornost je věnována rokům 2009 a 2010, kdy v České republice došlo ke zvýšení sazeb daně. Cílem je zjistit, zda změny sazeb daně vedou ke změnám v ceně piva a chování spotřebitelů. Práce kombinuje teoretickou část s praktickým výzkumem. Pomocí metody Difference-in-Differences jsou porovnána data z let 2009 a 2010 z České republiky a Německa. Výsledky ukázaly, že zvýšení sazeb mělo v České republice prokazatelný dopad na cenu a spotřebu piva. Dotazníkové šetření pak ukazuje, že spotřebitelé své návyky mění v reakci na různé scénáře zvýšení ceny, přičemž reakce závisí na věku, příjmu a pohlaví. Tato zjištění jsou významná pro tvorbu daňové politiky, která by měla reflektovat rozdílné reakce jednotlivých skupin populace a hledat rovnováhu mezi daňovými příjmy a sociálními dopady.