Využití mezaninového financování v nemovitostním sektoru - Trabulsi, Jowana (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na využití mezaninového financování v evropském nemovitostním sektoru. Jejím cílem je představit mezaninový kapitál jako hybridní nástroj financování, který kombinuje prvky seniorního dluhu a vlastního kapitálu, a zhodnotit jeho potenciál jako doplňku ke klasickým formám financování projektového financování. Práce je rozdělena na teoretickou část, která vymezuje základní charakteristiky mezaninu, a praktickou část postavenou na rozboru pěti empirických studií. Výsledky ukazují prudký růst objemu mezaninového kapitálu v letech 2000–2006, jeho strukturální proměnu během finanční krize a adaptabilitu v podmínkách úvěrového omezení. Krize vedla ke zvýšení běžných úroků, snížení PIK úroků a vyššímu využití warrantů. Identifikována byla negativní korelace mezi složkami nákladů i oslabení substitučního vztahu mezi mezaninem a seniorním dluhem. Studie o Estonsku odhalila bariéry spojené s konzervativním bankovním prostředím – podobné jako v České republice. Práce rovněž představuje typologii čtyř forem mezaninových investic a upozorňuje na nutnost komplexního hodnocení rizika. Závěrem je doporučeno vnímat mezanin jako perspektivní nástroj pro budoucnost, zejména v podmínkách rostoucí tržní a geopolitické nejistoty.