Konkurence a stabilita bankovního sektoru v zemích Visegrádské skupiny. - Špaček, Adam (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vztah mezi mírou konkurence a stabilitou v bankovním sektoru zemí Visegrádské skupiny v období 2014–2023. Hlavním cílem je ověřit hypotézu, že vyšší konkurence vede k vyšší stabilitě bank. Teoretická část se zaměřuje na různé teoretické přístupy ke vztahu mezi konkurencí a stabilitou, přičemž reflektuje také roli regulace a institucionálního prostředí. Praktická část pracuje s panelovým datovým modelem, kde stabilita bank je měřena ukazatelem Z-score a míra konkurence je zachycena pomocí Lernerova indexu a Herfindahl-Hirschmanova indexu (HHI). Výsledky ukazují, že vyšší tržní síla bank (měřená Lernerovým indexem) je spojena s vyšší stabilitou, zatímco strukturální míra koncentrace (HHI) nevykazuje statisticky významný vztah. Práce tak částečně podporuje hypotézu competition–fragility. Přínosem práce je spojení aktuálních teoretických přístupů s vlastní kvantitativní analýzou a zaměřením na konkrétní region střední Evropy.