Vykazování a ověřování nefinančních informací s environmentálním zaměřením - Křenková, Pavlína (2025)
Diplomová práce se věnuje nefinančnímu výkaznictví informací zaměřených na životní prostředí a změnu klimatu. Teoretická část práce popisuje vývoj standardů a evropské legislativy upravující tuto oblast. Poslední kapitola teoretické části se věnuje nezávislému ověření nefinančních informací. Praktická část analyzuje nefinanční reporty za rok 2023 u 20 evropských společností. Zveřejněné nefinanční informace týkající se změny klimatu jsou porovnány s požadavky standardů ESRS, které se stávají pro tyto společnosti od roku 2024 povinné. V roce 2023 jsou tyto požadavky společnostmi naplněny v průměru z 64 %. Nejvýraznější nedostatky jsou shledány v souvislosti se zveřejněním informací, které nemají pouze nefinanční charakter, ale jsou navázány na finanční ukazatele a na účetní závěrku. V souvislosti s mírou detailu poskytnutých informací jsou společnosti hodnoceny v průměru 30 body z maximálních 51 bodů. Dle zjištěných výsledků si zároveň nechalo 90 % analyzovaných společností ověřit své nefinanční reporty (resp. jejich část) nezávislým subjektem.