Analýza příčin inflace a efektivnosti měnové politiky v letech 2021-2024 - Filip, Vojtěch Vítězslav; Vejmělek, Jan; Smrčková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem inflace a efektivitou měnové politiky v USA a eurozóně během let 2021-2024. Cílem práce je identifikovat příčiny růstu inflace a analyzovat, zda byly měnové politiky vybraných ekonomik v potlačení inflace efektivní. Důraz je také kladen na dopad měnových opatření na růst ekonomiky a nezaměstnanost. Práce obsahuje základní teoretická východiska pro orientaci v tématu. Následují analýzy inflačního vývoje a měnové politiky v USA a eurozóně, které jsou završeny komparativní analýzou. Z práce vyplývá, že v USA byla inflace tažena zejména disrupcemi v dodavatelských řetězcích a nedostatkem pracovní síly, zatímco v eurozóně byla inflace tažena primárně vysokými cenami energií. Obě centrální banky reagovaly, i když se zpožděním, zvyšováním úrokových sazeb a kvantitativním utahováním. V případě ECB bylo zpoždění větší a zvýšení sazeb nebylo tak agresivní. V otázce efektivity měnové politiky dokázaly obě centrální banky do roku 2024 snížit inflaci ke svým inflačním cílům, ale v případě USA bylo také v tomto období dosaženo lepšího ekonomického růstu a nižší míry nezaměstnanosti než v eurozóně.
Vedoucí práce: Jan Vejmělek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses