Zdanění plastů - Pecníková, Kristýna; Slintáková, Barbora; Kovács, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdanění plastů se zaměřením na možnosti zavedení této daně v České republice. Cílem práce je navrhnout a vyhodnotit možnou konstrukci daně z plastů v souladu s principy politiky životního prostředí a legislativou Evropské unie. Teoretická část se věnuje popisu environmentální politiky, jejím cílům, nástrojům a principům, dále mapuje vývoj evropské politiky v oblasti plastového odpadu a analyzuje příklady již zavedených plastových daní ve vybraných státech. Praktická část se zaměřuje na kvantifikaci negativních externalit plastového odpadu pro stanovení minimální a doporučené sazby daně. Následně je navržena konkrétní konstrukce daně, včetně odhadu jejího potenciálního výnosu. Práce zkoumá, zda může být daň z plastů efektivním nástrojem environmentální politiky vedoucím ke změně chování výrobců a spotřebitelů směrem k větší udržitelnosti.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses