Leasing u mikro a malých účetních jednotek dle návrhu nového zákona o účetnictví - Jírů, Kateřina (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice leasingu se zaměřením na mikro a malé účetní jednotky v kontextu připravovaného nového zákona o účetnictví. Úvodní část představuje stávající úpravu leasingu podle českých účetních předpisů i Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) a následně popisuje plánované změny, které nová legislativa v oblasti leasingu přinese. Praktická část obsahuje analýzu reálné leasingové smlouvy a její zaúčtování podle tří různých přístupů – stávající české úpravy a podle dvou variant účtování, které budou mikro a malým účetním jednotkám dostupné v rámci nové právní úpravy. Na závěr práce jsou jednotlivé přístupy porovnány z hlediska jejich dopadu na účetní výkazy.