Daňové a účetní aspekty přeměn se zaměřením na uznatelnost finančních úroků - Hřivnáčová, Hana; Lukeš, Jáchym; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na daňové a účetní aspekty přeměn obchodních korporací, přičemž klade důraz na problematiku uznatelnosti finančních úroků z akvizičních úvěrů. Práce podrobně zkoumá právní rámec přeměn obchodních korporací v České republice, včetně legislativy, která upravuje fúze, sloučení a rozdělení společností. Dále se zaměřuje na účetní souvislosti přeměn, jako je oceňování jmění, stanovení rozhodného dne a odložené daně. Daňové souvislosti přeměn jsou analyzovány se zaměřením na využití daňových ztrát a uznatelnost úroků z akvizičních úvěrů v kontextu testu nízké kapitalizace. V praktické části je provedena analýza konkrétních případů fúzí, v nichž jsou akviziční úvěry klíčovým nástrojem pro optimalizaci daňových povinností a kapitálových struktur. Výsledky ukazují, že přeměny obchodních korporací jsou mnohem komplexnější než jen právní změny ve vlastnických strukturách, a často slouží jako nástroj pro daňové plánování.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses