Převod a uplatnění ztrát při přeměnách - Vobořil, Jakub; Lukeš, Jáchym; Stiebal, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá převodem a uplatněním daňových ztrát při přeměnách v České republice. V teoretické části dochází k podrobnému rozebrání právního rámce samotných přeměn a okolností zákonného převodu a uplatnění daňových ztrát v nástupnických společnostech. Zároveň jsou v ní také popsány motivy realizace přeměn a definován institut zneužití práva v souvislosti s relevantní judikaturou. Praktická část obsahuje souhrn možností, jak lze v účetní závěrce společnosti identifikovat výskyt daňové ztráty. Na tento přehled navazuje podrobná analýza konkrétních přeměn realizovaných v České republice se zhodnocením jejich zákonnosti ve vztahu k podmínkám nutným pro umožnění převodu daňových ztrát. Výsledky ukazují, že u některých přeměn byl i přes absenci ekonomických důvodů realizován převod ztráty, a mohly by tedy být hodnoceny jako zneužití práva.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses