Finanční analýza akciového trhu v Brazílii - Ircing, Daniel; Dongres, Marek; Babušík, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje brazilský akciový trh v širších historických a ekonomických souvislostech. Popisuje vývoj kapitálového trhu v Brazílii se zaměřením na burzu B3 a její hlavní index Ibovespa. Práce sleduje makroekonomický vývoj země v období 2000 až 2023 a hodnotí jeho dopad na výkonnost domácích akcií. V empirické části je zkoumána tržní kapitalizace, výnosnost a volatilita brazilských kótovaných společností a jejich srovnání s vybranými státy: Českou republikou, Japonskem, Spojeným královstvím, Mexikem, Německem, Spojenými státy americkými, Indií a Čínou. Zvláštní důraz je kladen na hodnocení výnosnosti investice z pohledu investora denominovaného v amerických dolarech, přičemž jako bezriziková míra slouží výnos desetiletých státních dluhopisů USA. Cílem práce je posoudit atraktivitu brazilského akciového trhu z hlediska výnosu a rizika a určit, zda představuje zajímavou investiční příležitost v globálním kontextu.
Vedoucí práce: Marek Dongres
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses