Zkoumání faktorů ovlivňujících výkonnost vybraného investičního nástroje pomocí analýzy koincidence - Geržová, Barbora (2025)
Diplomová práce se věnuje analýze akcií jako investičního nástroje v prostředí českého kapitálového trhu v letech 2008 až 2023. Výzkum je geograficky vymezen na území České republiky a zaměřuje se na akciové tituly obchodované na Burze cenných papírů Praha, konkrétně na trzích Prime Market a Standard Market. Hlavním cílem práce je identifikace klíčových faktorů, které ovlivňují růst cen akcií, a to na základě makroekonomických ukazatelů a finančních parametrů jednotlivých společností. K analýze byla využita metoda analýzy koincidence rozšířená o výpočet fit- robustnosti pomocí funkce frscored_cna, který umožňuje identifikovat nejen logické vztahy mezi proměnnými, ale i míru jejich stability napříč různými parametry analýzy. Výsledné modely potvrzují některé známé vztahy mezi tržními a firemními charakteristikami a mohou investorům nabídnout doplňující rámec pro porozumění vývoji cen akcií na českém trhu.