Zkoumání faktorů ovlivňujících výkonnost vybraného investičního nástroje pomocí analýzy koincidence - Geržová, Barbora; Husák, Martin; Svačina, Pavel, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se věnuje analýze akcií jako investičního nástroje v prostředí českého kapitálového trhu v letech 2008 až 2023. Výzkum je geograficky vymezen na území České republiky a zaměřuje se na akciové tituly obchodované na Burze cenných papírů Praha, konkrétně na trzích Prime Market a Standard Market. Hlavním cílem práce je identifikace klíčových faktorů, které ovlivňují růst cen akcií, a to na základě makroekonomických ukazatelů a finančních parametrů jednotlivých společností. K analýze byla využita metoda analýzy koincidence rozšířená o výpočet fit- robustnosti pomocí funkce frscored_cna, který umožňuje identifikovat nejen logické vztahy mezi proměnnými, ale i míru jejich stability napříč různými parametry analýzy. Výsledné modely potvrzují některé známé vztahy mezi tržními a firemními charakteristikami a mohou investorům nabídnout doplňující rámec pro porozumění vývoji cen akcií na českém trhu.
Vedoucí práce: Martin Husák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses