Pád Silicon Valley Bank - Zábranský, Tomáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá případem krachu Silicon Valley Bank, který představuje největší bankovní kolaps od roku 2008 a první podstatný bankovní run v digitální éře. Cílem práce je identifikovat hlavní příčiny selhání SVB a zhodnotit dopady této události. Teoretická část obsahuje základní charakteristiku bank, typologii rizik a podrobněji se věnuje likviditnímu a úrokovému riziku. Dále popisuje roli cenných papírů v rozvaze bank a přibližuje relevantní regulatorní rámec. Praktická část je postavena na případové studii SVB. Nejprve analyzuje hlavní příčiny pádu banky, včetně jejího obchodního modelu, struktury vybraných částí bilance a klíčových nedostatcích v oblasti řízení rizik. Součástí je také kvantitativní analýza úrokového a likviditního rizika, s cílem posoudit, zda byly známky zranitelnosti patrné již před kolapsem. Dále jsou v rámci této části rozebírány dopady na bankovní prostředí, její klientelu a regulatorní standardy.