Druhý pilíř důchodového systému v zemích EU - Švec, Hynek (2025)
Bakalářská práce se zabývá tématem důchodových systémů v EU. Primární zaměření je na druhý pilíř, jehož podoba se v zemích EU liší. Hlavním cílem práce je analyzovat přínosy druhého pilíře v rámci udržitelnosti, daňové kvóty a vztahu výdajů na první pilíř a velkosti aktiv v druhém pilíři důchodových systémů. Sekundární cíl je detailněji prozkoumat možnosti druhého pilíře, jeho historii, současnost, výhody, nevýhody a popsat případná rizika a úskalí. Zvýšená pozornost je věnována zemím s větším procentuálním zastoupením vůči HDP ve druhém pilíři.