Účetní řešení přeměn kapitálových korporacích v novém zákoně o účetnictví - Razák, Vincenc (2025)
Diplomová práce se zabývá porovnáním účetního zachycení přeměn obchodních společností, dle platné legislativy a dle návrhu zákona o účetnictví z listopadu 2024. Cílem práce je objasnit navrhované změny v zachycení přeměn kapitálových korporací v rámci nového zákona o účetnictví a na konkrétních příkladech znázornit lepší zachycení těchto přeměn v rozvaze. Tohoto cíle je dosaženo kombinací teoretické analýzy a praktických ukázek na dvou konkrétních fúzích, které se uskutečnily v České republice. Největší přínos práce spočívá v zobrazení dopadu fúze na zahajovací rozvahu nástupnické společnosti s ohledem na změny v legislativě a srovnání správnosti.