Podstata účetních odpisů a jejich informační funkce - Dvořák, František; Janhuba, Miloslav, 1950-; Zelenka, Vladimír, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Účetní odpisy bývají často vnímány jako rutinní nástroj sloužící k rozložení vstupní ceny majetku do výsledku hospodaření. Tato práce však ukazuje, že jejich vliv má mnohem větší dopad. Volba postupu odpisování, i způsob zachycení majetku v účetnictví ovlivňují nejen nákladovou strukturu, ale také kalkulace či manažerské plánování a rozhodování celého podniku. Práce se zaměřuje na investici do fotovoltaické elektrárny v konkrétní společnosti a porovnává různé varianty technického provedení a jejich dopady na účetní zachycení majetku. Cílem práce bylo analyzovat investici a poskytnout prakticky využitelný podklad pro účetní jednotky, které budou čelit obdobné situaci při pořízení fotovoltaické elektrárny. Výsledky ukazují, že i v rámci platných pravidel existuje prostor pro volbu řešení, které je účetně správné a zároveň ekonomicky výhodné. Práce tak poukazuje na to, že odpisy jsou nejen formální součástí účetnictví, ale také významným nástrojem podnikové praxe.
Vedoucí práce: Miloslav Janhuba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses