Vliv covid-19 na účetní výkaznictví vybraných farmaceutických společností - Šímová, Adéla; Vašek, Libor, 1978-; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu dopadů pandemie covid-19 na vybrané farmaceutické společnosti. Práce nejprve popisuje vývoj pandemie covid-19 a její vliv na globální ekonomiku, potažmo farmaceutické odvětví. Následně jsou představeny jednotlivé společnosti AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer a Sinovac Biotech, včetně jejich role během pandemie. Cílem práce je prostřednictvím statistických metod posoudit, zda pandemie měla vliv na vybrané ukazatele jednotlivých společnosti. Použité statistické metody jsou popisná statistika, korelační analýza, analýza rozptylu (ANOVA) a analýza časových řad. Pomocí hypotéz jsou zkoumány celkové tržby, čistý zisk, náklady na výzkum a vývoj a zadluženost. Výsledky analýzy ve většině případů neprokázaly statisticky významný vliv pandemie covid-19 na účetní výkaznictví jednotlivých společností.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses