Komparace účetnictví a zdanění individuálního podnikatele v ČR a USA - Andrýsek, Marek (2025)
Práce se zabývá analýzou podmínek pro zahájení podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná a dále s tím souvisejících povinnostech, jako je vedení evidence hospodářské činnosti a zdanění tohoto příjmu. První kapitola se zabývá těmito aspekty v České republice, včetně definice podnikání a způsobu zahájení činnost. Druhá kapitola se soustředí na popsání těchto podmínek pro Spojené státy americké. Třetí kapitola zjištěné poznatky porovná. Ve čtvrté kapitole se nabyté informace použijí aplikací na modelovém příkladu, který porovnává daňové zatížení daně z příjmu podnikatelů v obou státech. Práce poskytuje základní vhled do legislativního rámce a také základní přehled účetních a daňových požadavků.