Daně z tabáku a jejich vliv na spotřebu - Paramonov, Jegor; Klazar, Stanislav, 1974-; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi výší daňového zatížení cigaret a prevalencí kouření ve vybraných evropských státech. Cílem je zjistit, zda existuje souvislost mezi daňovou politikou a spotřebitelským chováním a jak rozdíly v daňových opatřeních ovlivňují míru kouření. Práce využívá komparační analýzu čtyř evropských zemí – Finska, Švédska, Srbska a České republiky. Zaměřuje se na specifika jejich daňových systémů a vývoj spotřeby cigaret v období 2015 až 2021. Praktická část se opírá o korelační a regresní analýzu dat z let 2019 a 2021, která hodnotí míru statistické závislosti mezi vybranými proměnnými (například pevnou, procentní a minimální sazbou spotřební daně z cigaret) a mírou kouření cigaret. Zjištění potvrzují, že daňová politika významně ovlivňuje spotřebu cigaret, přičemž klíčovou roli hraje pevná a minimální sazba daně. Efektivita opatření je podmíněna i dalšími faktory, například úrovní příjmů, regulačním prostředím a dostupností méně rizikových alternativ.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses