Komparativní analýza daňových úniků a daňové optimalizace - Malik, Elizaveta (2025)
Tato bakalářská práce se skládá ze tří častí, z nichž první, teoretická část, vysvětluje základní pojmy spojené s daňovými úniky a daňovou optimalizací. Druhá část se věnuje komparativní analýze, která porovnává přístupy k daňovým únikům a daňové optimalizaci z hlediska jejich zákonnosti, dopadu na veřejné finance a etického vnímání. Třetí část práce se zaměřuje na konkrétní případy, tzv. „kauzy“, které zahrnují příklady agresivní daňové optimalizace na národní i mezinárodní úrovni. Cílem práce je vymezit hranice mezi legální a nelegální praxí v oblasti daní a přispět k pochopení dopadu těchto jevů na ekonomiku a společnost.