Přechod individuálního podnikatele z daňové evidence na účetnictví - Hájíčková, Linda; Molín, Jan, 1978-; Králíček, Vladimír, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou přechodu individuálního podnikatele z daňové evidence na účetnictví. Teoretická část je rozdělena do tří kapitol, které se věnují daňové evidenci, účetnictví a přechodovému můstku. Praktická část obsahuje modelový příklad fiktivního podnikatele, jenž přechází z daňové evidence na účetnictví. Podrobně je zde popsána transformace položek majetku a dluhů v rámci přechodu a následně jsou vyhodnoceny různé varianty dopadu na základ daně z příjmů fyzických osob. Vzhledem k tomu, že je vedení daňové evidence pro podnikatele zpravidla výhodnější, přechází na účetnictví na základě povinnosti stanovené zákonem. Samotný proces změny vedení evidence spočívá především v sestavení přechodového můstku, v němž jsou jednotlivým položkám přiřazeny odpovídající účty a určen jejich vliv na základ daně. Tento vliv je částečně ovlivnitelný samotným podnikatelem, neboť při volbě postupného rozložení některých úprav základu daně může dojít i k optimalizaci daňové povinnosti.
Vedoucí práce: Jan Molín
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses