Komparace volatility výsledků metod oceňování u nemovitostních fondů - Vodička, Martin; Pospíšil, Jiří, 1988-; Stiebal, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá nemovitostmi vykázanými v účetních výkazech nemovitostních fondů, a to jak v České republice, tak v Německé spolkové republice. Právní rámec je ve smyslu obdobný v obou zemích. Účetní úprava se liší na obou územích, avšak výkaznictví je velmi podobné. Zásadní rozdíl nastává v požadavcích na vykázání kvalitativních informací týkajících se nemovitostí. Stanovení hodnoty nemovitosti je na obou územích povolené téměř obdobnými metodami, avšak zahraniční úprava požaduje stanovení hodnoty nemovitosti dvěma odhadci, což přináší vyšší míru důvěryhodnosti a transparentnosti vykázaných hodnot. Práce na sběru dat z účetních závěrek přináší analýzu výše ocenění vybraných nemovitostí na území obou států. Data za Českou republiku nejsou zcela validní, avšak na omezeném vzorku dat byla provedena analýza. Německá data lze považovat za validní. V obou případech lze konstatovat, že ocenění nemovitostí koresponduje s ekonomickou situací. Na druhé straně variabilita výsledků se v letech zvyšuje, což přináší zásadní dopad do výkazů. Práce uvádí, dle výročních zpráv, vyšší úroveň kvalitativních informací a vykázání hodnot ve standardizovaném formátu v rámci Německé spolkové republiky oproti České republice.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses