Alternativní přístup k určení bezrizikové míry pro individuálního investora - Šedina, Lukáš (2025)
Tato práce zkoumá možnost využití globálně diverzifikovaných akciových ETF jako alternativního přístupu k určení bezrizikové míry pro individuálního investora. Cílem je posoudit, zda ETF mohou sloužit jako pragmatický benchmark minimálního požadovaného výnosu. Prostřednictvím teoretické analýzy a empirického srovnání historických 30letých klouzavých reálných výnosů amerických státních dluhopisů a globálních akciových ETF bylo zjištěno, že strategie ETF dosahovala v průměru vyšších reálných výnosů (5,51 % p.a.) při nižší variabilitě těchto dlouhodobých výnosů než dluhopisová strategie (4,23 % p.a.). Akciové ETF rovněž vykázalo výrazně vyšší minimální dosažený 30letý reálný výnos. Závěrem práce konstatuje, že globálně diverzifikované akciové ETF může pro dlouhodobého individuálního investora představovat opodstatněný alternativní benchmark. Tato volba však znamená akceptaci odlišného typu nejistot oproti státním dluhopisům a měla by zohlednit individuální preference investora.