Role makroekonomických proměnných v procesu odlivu PZI z Číny - Urych, František (2025)
Diplomová práce se zabývá posilující dynamikou odlivu PZI z Číny. Jejím cílem bylo vyhodnotit, zda a jak vybrané makroekonomické proměnné ovlivňují čínské odchozí PZI (COFDI) z pohledu zahraničních firem. Analýza ukázala, že za relevantní vysvětlující proměnné lze považovat jednotkové mzdové náklady, široce definovaný reálný efektivní měnový kurz (REER) a výnosový diferenciál vůči Indii. Tímto přístupem byl rozšířen dosavadní výzkum, který se soustředil především na ukazatele jako HDP, celkové PZI nebo objem exportu. Stanoveného cíle bylo dosaženo kombinací fundamentální analýzy v praktické části a následné verifikace pomocí modelu ARDL. COFDI byly modelovány v absolutních hodnotách, přičemž Bounds test kointegrace potvrdil dlouhodobý pozitivní vztah mezi vybranými proměnnými, zatímco model korekce chyby ukázal, že v krátkém období přetrvává pozitivní vztah s COFDI pouze u REER.