Přechod individuálního podnikatele z daňové evidence na účetnictví v kontextu financování podnikatelské činnosti prostřednictvím dotace - Bílková, Eliška; Molín, Jan, 1978-; Králíček, Vladimír, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá přechodem individuálního podnikatele z daňové evidence na účetnictví v kontextu financování podnikatelské činnosti pomocí dotací. Cílem práce je zhodnotit rozdíly v evidenci dotací v obou režimech a zhodnotit vliv přechodu na výši základu daně z příjmů. Teoretická část vymezuje klíčové rozdíly mezi oběma režimy, přechod mezi nimi, pravidla účtování provozních a investičních dotací a základní charakteristiku dotací v České republice. Praktická část se zaměřuje na modelový příklad podnikatele v oblasti arboristiky, který k 1. 1. 2024 přešel na vedení účetnictví. Výsledky práce ukazují, že dopad dotací na základ daně v obou režimech byl obdobný, avšak samotný přechod vedl k vyššímu základu daně v důsledku jeho povinných úprav. Z dlouhodobého hlediska se ale přechod na vedení účetnictví v kontextu čerpání dotací jeví jako přínosný díky vyšší transparentnosti a lepšímu přístupu k financování.
Vedoucí práce: Jan Molín
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses