Účetnictví a zdanění individuálního podnikatele v ekologickém podnikání - Nováková, Adéla (2025)
Bakalářská práce je zaměřena na ekologické podnikání z pohledu účetnictví a zdanění individuálního podnikatele, zejména v oblasti ekologického zemědělství, dále také v oblastech obnovitelných zdrojů energie a cirkulární ekonomiky. Teoretická část se zabývá vedením daňové evidence a podvojného účetnictví, investicemi do ekologických technologií, certifikacemi a možnostmi financování prostřednictvím dotačních programů. Praktická část využívá fiktivní příklad individuálního podnikatele v ekologickém zemědělství, na němž jsou aplikovány teoretické poznatky. Práce porovnává daňovou evidenci a podvojné účetnictví z hlediska stanovení základu daně z příjmů a mimo jiné slouží jako praktický návod pro individuální podnikatele při rozhodování mezi oběma variantami.