Juniorní účetní pozice pod vlivem IT/AI - Gregorová, Nela; Vašek, Libor, 1978-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv informačních technologií a umělé inteligence na tradiční vnímání a charakter juniorní účetní pozice v současném digitálním světě a jak je lze efektivně využít. Reaguje na stereotypy v účetnictví a obavy z nahrazení lidské práce technologiemi. Práce využívá teoretické poznatky pro vymezení juniorní pozice, výzev a moderních trendů, jako je digitalizace, automatizace, RPA a AI nástroje. Součástí je praktická ukázka aplikace AI nástrojů v digitální účetní firmě, zahrnující proces vytěžování dat z dokladů pomocí umělé inteligence a integraci do účetního softwaru. Zjištění ukazují, že digitalizace mění roli juniorního účetního, přičemž automatizace rutinních úkolů uvolňuje čas na složitější, hodnotnější činnosti a komunikaci s klienty. Ačkoli AI zjednodušuje procesy, nemůže plně nahradit lidského účetního, neboť postrádá hluboké pochopení kontextu podnikání.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses