Faktory ovlivňující výnosovou míru rezidenčních nemovitostí : Systematická rešerše literatury - Vrchlavský, Martin; Podškubka, Tomáš, 1982-; Arlt, Josef, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem této diplomové práce je odpovědět na otázku, jaké jsou hlavní faktory, které ovlivňují výnosovou míru z pronájmu rezidenčních nemovitostí a jaký je jejich efekt. Pomocí standardizované metodologie systematické rešerše literatury analyzuje práce 51 odborných textů, nalezených pomocí databází Web of Science, Scopus a vyhledávače Google Scholar. V neposlední řadě je také provedeno vyhledávání pomocí nástroje umělé inteligence AI Undermind, který v práci zastupuje metodologicky nové a aktuální možnosti systematických rešerší. Práce nachází shodu v identifikaci makroekonomických faktorů jako důležitých hybatelů poměru v čase i prostoru. Jako nejhojněji zkoumaným a významným determinantem se ukazuje být úroková míra, která má podle většiny studií pozitivní vztah s poměrem nájmu k ceně. Neméně důležité jsou mikroekonomické determinanty jako například lokalita nebo charakteristika nemovitostí. Zde se obecně jeví, že poměr nájmu k ceně klesá u atraktivnějších lokalit a větších nemovitostí. Práce mimo jiné nachází také institucionální a behaviorální faktory, které systematicky analyzuje.
Vedoucí práce: Tomáš Podškubka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses