Přechod na funkční měnu v rozsahu českých účetních předpisů - Čunková, Nela; Vašek, Libor, 1978-; Lukeš, Jáchym; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou přechodu na funkční měnu v kontextu českých účetních předpisů, a to v návaznosti na legislativní změny účinné od roku 2024. Cílem práce je analyzovat právní, účetní a daňové aspekty vedení účetnictví ve funkční měně a posoudit dopady této změny na věrnost účetního výkaznictví. Práce porovnává českou úpravu s pravidly mezinárodního standardu IAS 21 a hodnotí přínosy i rizika dobrovolného přechodu na funkční měnu. Teoretická část definuje klíčové pojmy, podmínky a postupy související se změnou měny účetnictví. Praktická část je založena na případové studii modelové společnosti, u níž je provedena měnová analýza, určena funkční měna a následně realizován přepočet účetních výkazů. Výsledky ukazují, že vedení účetnictví ve funkční měně umožňuje věrnější zobrazení ekonomické reality, přispívá k eliminaci kurzových rozdílů a zvyšuje vypovídací schopnost účetní závěrky. Závěrem práce jsou formulována doporučení pro podniky zvažující zavedení funkční měny.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses