Změny účetních metod v důsledku nového zákona o účetnictví - Rosáková, Edita; Vašek, Libor, 1978-; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá dopady připravovaného nového zákona o účetnictví na účetní metody v České republice. Cílem práce je analyzovat změny vykazování, oceňování, kategorizaci účetních jednotek, přechodná ustanovení a související daňové dopady. Práce se opírá o srovnání dosavadní právní úpravy se zásadami zakotvenými v návrhu nového zákona, přičemž důraz je kladen na posun směrem k mezinárodním standardům IFRS. Součástí analýzy je také popis prvního použití nových účetních pravidel, včetně případové studie změny účetní metody. Práce dále hodnotí dopady změn na účetní jednotky různé velikosti a nově zaváděné povinnosti. Závěrem jsou diskutovány přínosy, rizika a očekávaný vývoj legislativního procesu. Výsledky práce ukazují, že nový zákon představuje klíčový krok k modernizaci českého účetnictví, ale zároveň přináší významné nároky na odbornou připravenost účetních jednotek.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses