Analýza (a)symetričnosti šoků ve vybraných zemích Evropské unie - Trandafir, David-Ionut (2025)
Cílem diplomové práce je navrhnout nový OCA-index založený na bayesovském VAR modelu (růst reálného HDP domácí ekonomiky, eurozóny a zbytku světa) s využitím nulových a signálních restrikcí pro měření symetrie a asymetrie strukturálních šoků. Srovnání členských států ukázalo vyšší míru konvergence v eurozóně než u kandidátů na vstup do EMU, přičemž byla prokázána endogenita kritérií hodnocení vhodnosti a pozitivní dopad členství na sladění hospodářských cyklů na příkladu Slovenska. Česká republika dosud nedisponuje dostatečnými přizpůsobovacími mechanismy pro vstup do EMU. Práce dále poukazuje na problémy evropské měnové oblasti a náklady vzdaní se vlastní měnové politiky.