Analýza (a)symetričnosti šoků ve vybraných zemích Evropské unie - Trandafir, David-Ionut; Mandel, Martin, 1962-; Brůna, Karel, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem diplomové práce je navrhnout nový OCA-index založený na bayesovském VAR modelu (růst reálného HDP domácí ekonomiky, eurozóny a zbytku světa) s využitím nulových a signálních restrikcí pro měření symetrie a asymetrie strukturálních šoků. Srovnání členských států ukázalo vyšší míru konvergence v eurozóně než u kandidátů na vstup do EMU, přičemž byla prokázána endogenita kritérií hodnocení vhodnosti a pozitivní dopad členství na sladění hospodářských cyklů na příkladu Slovenska. Česká republika dosud nedisponuje dostatečnými přizpůsobovacími mechanismy pro vstup do EMU. Práce dále poukazuje na problémy evropské měnové oblasti a náklady vzdaní se vlastní měnové politiky.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses