Hypoteční trhy : Analýza marží, výnosnosti a vlivu ESG faktorů - Roháček, Ondřej; Folprecht, Marek; Jouda, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi hypotečními maržemi, riziky hypotečního trhu a jeho koncentrací v České republice a vybraných zemích Evropské unie. Cílem je analyzovat, jak tyto faktory ovlivňují výši marží a jejich dopad na celkovou ziskovost bank. Samostatná část je věnována roli ESG a zelených hypoték, a to jak z pohledu nabídky bank, tak poptávky klientů. Práce porovnává přístupy jednotlivých států k financování udržitelného bydlení včetně srovnání nabízených úrokových zvýhodnění.
Vedoucí práce: Marek Folprecht
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses