Perspektivy říční dopravy ve Střední Evropě - Tomáš, Ondřej (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou potenciálu rozvoje říční dopravy ve Střední Evropě, se zvláštním důrazem na Českou republiku. Cílem práce je tento potenciál zhodnotit, identifikovat klíčové faktory ovlivňující její využití a definovat hlavní překážky dalšího rozvoje tohoto dopravního oboru. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku říční dopravy v evropském kontextu, její postavení ve vztahu k dalším oborům dopravy a na popis aktuálních projektů a iniciativ. V praktické části jsou využity analytické nástroje ke zhodnocení největších rizik a slabých stránek souvisejících s projekty zaměřenými na splavnění Labe. Závěrem jsou diskutovány potenciální možnosti využití říční dopravy v České republice. Výsledky práce ukazují, že za určitých podmínek by tento obor mohl být konkurenceschopnou alternativou k silniční a železniční nákladní dopravě. Rozvoj však bude vyžadovat rozsáhlé investice do infrastruktury.