Oceňování stálých aktiv reálnou hodnotou - analýza úpravy nového zákona o účetnictví - Sochůrková, Nela (2025)
Předmětem této bakalářské práce je oceňování stálých aktiv reálnou hodnotou v souvislosti s návrhem nového zákona o účetnictví. Práci tvoří čtyři kapitoly, ve kterých je popsán teoretický rámec a jeho aplikování na ilustrativním příkladu. Cílem práce je popsat ocenění reálnou hodnotou a analyzovat dopady jejího zavedení do českých účetních předpisů. V teoretické části práce ilustrativní příklad objasňuje dopad zavedení ocenění stálých aktiv reálnou hodnotou. Výsledky ukazují, že přecenění tohoto typu má značný vliv na strukturu kapitálu. Zároveň možnost ocenění reálnou hodnotou nabízí zvýšení relevance a kvality účetních výkazů.