Regulace AML a konkrétní případy praní špinavých peněz v Evropě - Hálová, Adéla; Blahová, Naďa, 1958-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice praní špinavých peněz a její regulaci na národní, evropské a mezinárodní úrovni. Cílem je analyzovat právní a institucionální rámec opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a ověřit jejich funkčnost prostřednictvím konkrétních případů. Teoretická část se zaměřuje na terminologické vymezení, popis jednotlivých fází praní špinavých peněz a přehled právních nástrojů v této problematice. Praktická část analyzuje tři konkrétní případy z evropského finančního prostoru – Danske Bank, Wirecard a Pilatus Bank, na jejichž základě jsou identifikovány opakující se nedostatky v systému opatření proti praní špinavých peněz. Práce poukazuje na konkrétní slabiny v reálné implementaci zákonů, zejména v oblasti dohledu, vnitřních kontrolních mechanismů a prověřování klientů. Závěry práce naznačují, že účinnost právního rámce v oblasti praní špinavých peněz je v praxi oslabená nedostatečnou implementací, omezenou mezinárodní koordinací a ryze formálním přístupem k plnění povinností – zejména k zásadám KYC a reakcím na nestandartní chování klientů.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses