Problematika oceňování stálých aktiv v českém účetnictví a IFRS - Nečajeva, Alexandra (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice oceňování stálých aktiv v českém účetnictví a podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). V teoretické části jsou vymezeny jednotlivé druhy stálých aktiv, jejich členění, definice a metody oceňování dle obou účetních systémů. Praktická část analyzuje účetní závěrky 80 vybraných podniků, které účtují podle české legislativy a podle IFRS, a porovnává konkrétní přístupy k oceňování stálých aktiv. Cílem práce je porovnat teoretické přístupy s praktickým uplatňováním ve společnostech a ukázat rozdíly mezi oběma účetními systémy.