Analýza vztahu mezi hypotečními sazbami a cenami nemovitostí v České republice - Lander, Lukáš; Radová, Jarmila; Vasyliev, Dmytro; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vztahů mezi hypotečním a pražským realitním trhem. Ze dvou provedených a popsaných analýz vyplývá, že sledovaný realitní trh nereaguje na změny hypotečních sazeb dle předpokladů. V první analýze je zjištěn středně silný pozitivní vztah mezi hypotečními sazbami a cenami bytů, což je v rozporu s tržními principy, které předpokládají silný negativní vztah. Druhá analýza zjistila středně silný negativní vztah mezi hypotečními sazbami a objemem realizovaných prodejů, což je z hlediska směru trendu v souladu s tržními principy, ale síla vztahu nedosahuje předpokládaných hodnot. Závěrem jsou diskutovány možné faktory, které zapříčinily odklon reality pražského trhu od očekávaných výsledků.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses