Rozklad sald hospodaření sektoru vládních institucí v zemích EU v letech 2018-2023 - Stehlík, Patrik; Pavel, Jan, 1978-; Hošek, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá rozkladem sald hospodaření sektoru vládních institucí ve vybraných zemích Evropské unie v letech 2018–2023. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje hlavním dopadům dvou zásadních krizí – pandemie covidu-19 a energetická krize – na ekonomiky členských států a dále na intervence implementované během nich. Praktická část zahrnuje tvorbu jednotného datového souboru vládních příjmů a výdajů podle jejich hlavních složek. Následně je provedena komparativní analýza sald veřejných financí mezi jednotlivými státy a časovým obdobím. V rámci praktické části je také vytvořena dílčí analýza výdajů podle funkce, podle dat COFOG. Práce identifikuje rozdíly v přístupu ke krizím a následné schopnosti rychle se po krizi navrátit k původním hodnotám. Na konci bakalářské práce jsou na základě výsledků formulována doporučení pro udržitelnější a efektivnější rozpočtovou politiku v zemích EU.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses