Podpora vícečetných rodin v ČR v letech 2013–2023 - Zlatníková, Tereza; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce je soustředěna na státní podporu rodin se třemi a více dětmi na území České republiky mezi lety 2013 až 2023. Analyzuje vývoj a účinnost dávek, poskytovaných vícečetných rodinám a hodnotí, zda je podpora těchto rodin dostatečná. Teoretická část se věnuje proměnám institutu rodiny v rámci historického i současného kontextu. Znázorňuje rovněž prolínání rodinné politiky s jinými obory a poskytuje základní přehled o vývoji státní rodinné politiky. Praktická část nejdříve mapuje situaci v České republice z pohledu demografického, ekonomického a nastiňuje životní podmínky rodin se 3 a více dětmi. Následně analyzuje všechny dostupné nástroje státní podpory a popisuje vývoj těchto nástrojů v rámci sledovaného období. Klíčovým nástrojem evaluace je testování úrovně podpory za pomoci čtyř modelových rodin s rozdílnými parametry. Hlavními poznatky, vyplývajícími z analýzy modelových rodin je skutečnost, že systém podpory vícečetných rodin má výrazný sociální charakter a postrádá cílené pronatalitní prvky.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses