Makroobezřetnostní politika a její vliv na hypoteční trh v České republice - Nikaj, Anjeza (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou makroobezřetnostní politiky a hypotečního trhu v České republice. Cílem práce je zhodnotit dopad makroobezřetnostní politiky ČNB, zejména jejích úvěrových ukazatelů LTV, DTI a DSTI na hypoteční trh v České republice. Vyhodnocení probíhalo na základě deskriptivní analýzy a korelační analýzy, které sledovaly vazby mezi úvěrovými ukazateli LTV, DTI a DSTI, objemy hypotečních úvěrů a úrokovými sazbami. Dále byla deskriptivní analýza využita k popisu vývoje podílu hypoték s vysokými hodnotami úvěrových ukazatelů a dopadu, který na ně mělo zavedení závazných limitů. Výsledky ukazují, že zavedení závazných limitů úvěrových ukazatelů přispělo k omezení systémových rizik na hypotečním trhu. Práce má poskytnout ucelený pohled na to, jak správná regulace makroobezřetnostních nástrojů, zejména úvěrových ukazatelů, přispívá k udržení finanční stability.