Zobrazení investic do nemovitostí v účetní závěrce - Procházková, Lucie (2025)
Bakalářská práce rozebírá pravidla upravující vykazování a oceňování investic do nemovitostí v rozsahu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví a obsahuje jejich porovnání s aktuálně platnými českými účetními předpisy a s postupy, které vycházejí z návrhu nového zákona o účetnictví. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část sleduje investice do nemovitostí z teoretického hlediska a jejich souvislosti v komplexnosti vykazování. Praktická část obsahuje ilustrativní příklad a analýzu účetní závěrky konkrétní společnosti, jejíž data zachycená dle českých účetních předpisů jsou použitá jako vstupní data pro ilustrativní úpravu výkazů ve struktuře dle nového zákona o účetnictví. Ten se opírá o prvky dle IFRS. Nejen teoretické, ale i ilustrativní (konkrétní) výsledky jsou východiskem pro pochopení, jaké účetní předpisy podávají věrnější a poctivější obraz skutečnosti.