Zdanění osob samostatně výdělečně činných v České republice a vybraných zemích Evropy - Hniličková, Terezie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním zdanění osob samostatně výdělečně činných v České republice, Polsku a Slovenské republice. Cílem práce je analyzovat, jak se liší dostupné daňové režimy pro OSVČ ve vybraných zemích při stejných úrovních příjmu. Pomocí tří modelových poplatníků se stanovenou výší příjmů (podprůměrný, průměrný a nadprůměrný) jsou v každé zemi porovnány jednotlivé režimy na základě výše čistého příjmu po zdanění a odvodech. Následně jsou nejvýhodnější režimy z každé země porovnány mezi sebou pomocí efektivní daňové sazby. Výsledky ukazují, že při průměrném příjmu vychází nejlépe Česká republika, při nadprůměrném příjmu Polsko a při podprůměrném příjmu Slovensko. Český systém je u nejnižšího příjmu nejvíce zatížen kvůli minimálním odvodům. Práce dále popisuje rozdíly ve struktuře systémů a ukazuje, že výhodnost se liší v závislosti na výši příjmu a zvoleném režimu v rámci dané země.