Zdanění osob samostatně výdělečně činných v České republice a vybraných zemích Evropy - Hniličková, Terezie; Finardi, Savina; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním zdanění osob samostatně výdělečně činných v České republice, Polsku a Slovenské republice. Cílem práce je analyzovat, jak se liší dostupné daňové režimy pro OSVČ ve vybraných zemích při stejných úrovních příjmu. Pomocí tří modelových poplatníků se stanovenou výší příjmů (podprůměrný, průměrný a nadprůměrný) jsou v každé zemi porovnány jednotlivé režimy na základě výše čistého příjmu po zdanění a odvodech. Následně jsou nejvýhodnější režimy z každé země porovnány mezi sebou pomocí efektivní daňové sazby. Výsledky ukazují, že při průměrném příjmu vychází nejlépe Česká republika, při nadprůměrném příjmu Polsko a při podprůměrném příjmu Slovensko. Český systém je u nejnižšího příjmu nejvíce zatížen kvůli minimálním odvodům. Práce dále popisuje rozdíly ve struktuře systémů a ukazuje, že výhodnost se liší v závislosti na výši příjmu a zvoleném režimu v rámci dané země.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses